Thursday, November 19, 2009

PIZZA



Resepi pizza versi sapinat

500 g tepung roti (kat kedai bakeri ada jual, kalau tader boleh je pakai tepund gandum)
1 sudu kecil garam (paras rata) (bancuh dengan air suam kat bawah tu)
11 g (1 paket) yis kering segera (mauripan tu le)
300 ml air suam (actually depends pada kelembutan doh tu nanti-maybe kurang, maybe lebih)
1 sudu minyak masak
1 sudu besar majerin (tak boh pun tak per ni, kalau tak boh add minyak masak tadi dua sudu)

Cara dia
1. mula-mula gaul yis dengan tepung kasi sebati (gaul kering-kering tau)

2. kemudian masukkan minyak masak, mejerin, gaul lagik,

3. masukkan air suam yang dibancuh ngan garam tadi, masuk sikit-sikit tau.. ulis sampai lembut, dan bila kita tekan kar jari tu tepung tak melekat, (mah..ni suruh laloque uli, eheheh akak dulu tader mixer beso, suruh hubby ulikan)

4. kemudian rehatkan doh kejap, dalam sejam or kurang or lebih bila dah naik sekali ganda tu.. uli sikit lagi, sambil tumbuk-tumbuk kasi keluar angin (tutup bekas uli tu dengan kain lembab, or tutup je ngan tutup periuk ke hapa)

5. then canai besar mana nak letak la dalam pan (tudung periuk pun boleh)

6. dah canai tu biar dia rest dalam pan tu kejap, dalam 20 minit ke..kasi dia naik sikit,

7. Ambik garfu, cucuk-cucuk sikit keluarkan angin-angin.. pastu bakar kejap dalam oven 200c dalam 10 minit (tengok jenis oven korang la gak kan..) (kira separuh bakar ni)

8. pastu baru keluarkan, tabur segala neka topping, parut cheese dan bakar lagi sampai chees tu cair dan ikut tekak la nak garing ke separuh garing...

siap...

untuk topping
Beli je sos spagethi prego tu, satu tin or botol
beli sosej, ayam kisar paperoni, sabai hijau beso tu, bawang kuning (holand), tomato ke, mushroom, pastu letak apa suka atas pizza

(*untuk ayam kisar saya buat macam ni, ketuk-ketuk sebiji bawnag putih, tumis, kemudian masukkan ayam kisar, air sikit, letka lada sulah, kiub ayam sikit, lada hitam sikit, garam sikit, masak sampai kering air( sedappp)

untuk topping seafood,
beli thousand island sos/mayonis
tuna, udang, sotong (udang sotong rebus separuh masak)
kemudian tabur je atas pizza, and campur bahan lain bawang, capsicum dll..

dah tabur semua tu baru parut cheese, (cheese parut ni lagik sedap dari mozarela cheese yang dah siap jual kat supermarket, bertali dan lembut, harga pun jauh lebih murah dari cheese siap parut tu,mahal bebeno)



2 comments:

Anonymous said...

As salam..k'pnut,sy try buat piza guna resepi akak..xrugi sy try. Anak n hasben suka..tq kak

Anonymous said...

tengss kak