Ayam Masak Merah.
1. Cili kering (ikut kepedasan dan tahap kuantiti ayam anda ok)
anggaran dalam 15-20 tangkai kot, entah, chef tak kira.
2. bawang-bawang (cam besa kat atas tadi, chef malas tulis la..korang kopipes je bleh?? bahagi dua cam tadi gak)
3. Sedikit lengkuas, agak-agak la dalam sebesor ibu jari kaki udah le.. tapi kalau jari kaki korang beso ibu jari tangan chef yang gebu ni korang doublekan size jari kaki korang tu. sikit je, nak ada aura legkuas je.
*Blend semua ni tau.. bawang beso lebih sikit best.
4. susu cair, belen tadi
5. pastu bahan tumisan cam tadi gak, (bahan tumisan nasi ayam, ada serai dan daun pandan)
6. satu tin tomato puree paling kecik (anggaran dalam dua sudu), kalau tak der ni boh je la tomato sos
7. Kacang peas dalam tin
cara dia.
1.Tumis semua bahan tumisan tu
2.masukkan bahan blend tadi, masak sampai bahan blend tu garing dan naik minyak, kasi garing betul tau..pastu masukkan tomato puree, masak lagi sampai garing, kalau kurang air, tambah sikit air, masak lagi sampai kering.(time ni boh la garam dan gula ye.. pepaham lah ye.. gila haper masak tak boh garam gula)
3. dah garing tu, pastu masukkan susu cair, dan tambah air sedikit, ikut suke korang nak kuah banyak ke atau kering-kering sikit.
4. pastu boh la kacang peas tu
No comments:
Post a Comment