Thursday, November 19, 2009

PIZZA



Resepi pizza versi sapinat

500 g tepung roti (kat kedai bakeri ada jual, kalau tader boleh je pakai tepund gandum)
1 sudu kecil garam (paras rata) (bancuh dengan air suam kat bawah tu)
11 g (1 paket) yis kering segera (mauripan tu le)
300 ml air suam (actually depends pada kelembutan doh tu nanti-maybe kurang, maybe lebih)
1 sudu minyak masak
1 sudu besar majerin (tak boh pun tak per ni, kalau tak boh add minyak masak tadi dua sudu)

Cara dia
1. mula-mula gaul yis dengan tepung kasi sebati (gaul kering-kering tau)

2. kemudian masukkan minyak masak, mejerin, gaul lagik,

3. masukkan air suam yang dibancuh ngan garam tadi, masuk sikit-sikit tau.. ulis sampai lembut, dan bila kita tekan kar jari tu tepung tak melekat, (mah..ni suruh laloque uli, eheheh akak dulu tader mixer beso, suruh hubby ulikan)

4. kemudian rehatkan doh kejap, dalam sejam or kurang or lebih bila dah naik sekali ganda tu.. uli sikit lagi, sambil tumbuk-tumbuk kasi keluar angin (tutup bekas uli tu dengan kain lembab, or tutup je ngan tutup periuk ke hapa)

5. then canai besar mana nak letak la dalam pan (tudung periuk pun boleh)

6. dah canai tu biar dia rest dalam pan tu kejap, dalam 20 minit ke..kasi dia naik sikit,

7. Ambik garfu, cucuk-cucuk sikit keluarkan angin-angin.. pastu bakar kejap dalam oven 200c dalam 10 minit (tengok jenis oven korang la gak kan..) (kira separuh bakar ni)

8. pastu baru keluarkan, tabur segala neka topping, parut cheese dan bakar lagi sampai chees tu cair dan ikut tekak la nak garing ke separuh garing...

siap...

untuk topping
Beli je sos spagethi prego tu, satu tin or botol
beli sosej, ayam kisar paperoni, sabai hijau beso tu, bawang kuning (holand), tomato ke, mushroom, pastu letak apa suka atas pizza

(*untuk ayam kisar saya buat macam ni, ketuk-ketuk sebiji bawnag putih, tumis, kemudian masukkan ayam kisar, air sikit, letka lada sulah, kiub ayam sikit, lada hitam sikit, garam sikit, masak sampai kering air( sedappp)

untuk topping seafood,
beli thousand island sos/mayonis
tuna, udang, sotong (udang sotong rebus separuh masak)
kemudian tabur je atas pizza, and campur bahan lain bawang, capsicum dll..

dah tabur semua tu baru parut cheese, (cheese parut ni lagik sedap dari mozarela cheese yang dah siap jual kat supermarket, bertali dan lembut, harga pun jauh lebih murah dari cheese siap parut tu,mahal bebeno)



PI TEE

PIE TEE

(boleh buat sarung byk-byk simpan bekas kedap udara)



Acuan nye


Bahan untuk bancuhan tepung
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung ubi
1 cawan tepung jagung
2-3 sudu tepung beras
sebiji telur
air secukupnya.

Cara dia Versi orang yang nak mudah macam ahkak le kan..
Masuk je semua bahan dalam blender, masuk air sikit, blend je..
confirm halus mulus bancuhan tepung korang

then goreng la, celup acuan dalam bancuhan, dan rendam dalam minyak panas dalam kuali.(alaa macam buah kuih ros/kuih loyang/kuih goyang tu)
(adunan ni jangan likat sangat, jangan cair sangat)
kalau pekat sangat nanti tebal dan liat sikit, kalau cair sangat, kang tak lekat dicelup ke acuannya.

Okeh bahan inti sumbatnya
Karot sebiji yang besar tau.kalau kecik dua biji la
sengkuang sebiji (sederhana besar)dua bahan ni di parut
taugeh agak-agak la kan..
semua ni dicelur dengan sedikit garam

ayam kisar ramly tu sebungkus (kalau tak der, guna dada ayam, cincang)
telur hancur (scramble egg)(2@3 biji telur)
isi udang, gunting-gunting isi udang tu
separuh kiub ayam
sedikit lada hitam
sedikit lada sulah
bawang putih sebiji
garam

Cara
tumis bawang putih
then masukkan ayam kisar, udang masukkan air sikit je..jgn byk
then masukkan kiub ayam, lada hitam dan lada sulah, masak sampai kekeringan

sos cili (sama cam sos cili nasi ayam)
sedikit cili besar merah tu (jangan yg jenis berkilat, tak sedap)
sebiji bawang putih
sesudu perahan limau nipis
garam dan gula
dua sudu sos thai,
sesudu sos cili
sedikit air,

Cara dia masak semua bahan tu sekejap

dah siap tu gaulkan semua bahan dicelur, dengan scramble egg tadi dan sumbat dalam sarang pie tie tadi..dan time nak makan tuang sos cili, kru-kruppp sedap rangup..