Friday, January 22, 2010

Ayam Madu Mak Pnut



NAMA RESEPI : AYAM MADU MAK PNUT

Bahannya
Kepak ayam (4-5 ketul)
Peha Ayam (4-5 ketul)
atau boleh guna setengah ekor ayam dipotong)
2-3 ulas bawang putih
1 inci halia (dua bahan ni tumbuk lumat)
3 sudu cili sos
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap
3-4 sudu madu
sikit serbuk lada sulah,
sikit serbuk lada hitam (sedap pakai yang kasar-kasar)

*optional kalau ada le..takder tak payah..
serbuk daun rosemary
ni panduan je, korang leh tambah atau kurang apa-apa sesuka hati..ehehe

gaul semua bahan, dan perap kejap, tambah air sikit dalam suku cawan...biar berair sikit (tak payah garam, sos tiram, sos cili, dan kicap tu dan masin-masin..)
kemudian bakar dalam oven selama 40-60 minit, ikut oven memasing, suhu kuat 200 celcius.. sambil bakar, balik-balik ayam, dan siram dengan lebihan ari perapan ayam tadi...

*tips-
- Kalau oven biasa, mgkn masa membakar lebih lama, dan suhu mungkin kena lebih tinggi
- Kalau nak jimatkan masa membakar, sebab kalau oven biasa-biasa lambat nak masak ayam ni, korang boleh kukus kejap ayam ni...then bakar balik..jadi jimat sikit masa membakar, masa bakar siram-siram air baki perapan tadi, tp kalau cukup masa, tunggu je bako lama sikit
- boleh gak buat makan dengan nasi ayam, atau buat kuah chicken chop, buat makan ala chicken chop, pastu makan ngan mashed potato, atau kentang goreng.
- kalau tader oven, boleh juga, balut dengan aluminium foil, then bakar atas kuali leper. (tak pernah buat, ape kata korang try test... hiks..)
- kalau aluminium foil pun tader,oven tader... ermm korang goreng je la ayam ni.ehehe

No comments: