Monday, July 26, 2010

Ayam Masak Kicap

ayam masak kicap mak Pnut masak kicap bukan masak kacip.


7-8 ketui ayam (di goreng dulu, gaul dengan garam dan rempah kari daging)
*2 biji bawang beso yang beso
*5-7 ulas bawang putih
*sedikit halia
3 beradik (kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang)
2-3 sudu sos tiram
1 sudu beso rempah kurma (kalau tak suka leh kurangkan sikit, tp acik suke jee..)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Kacang peas dalam tin (kalau ada, kalau tak der taper)
kicap la of kos kannnn
yg tanda *(bahagi 2, satu untuk hirisan, dan satu utk blend)

Caranya
1. Blend sebiji bawang beso, 3-4 ulas bawang putih dan halia dan rempah kurma

2. Tumis 3 beradik, dan bahan-bahan dihiris tadi (bawang beso sikit, halia, bawang putih)

3. masukkan bahan blend, lada hitam dan lada sulah (masuk air sikit, dalam suku cawan)
- masak sampai naik minyak, betul-betul naik minyak, bukan sikit je naik minyak korang dah kira ok nehii sile pastikan naik minyak dengan elok sempurna.
*tips, kenapa masukkan air sedikit, supaya bahan blend tu dimasak lama sikit sebelum naik minyak, so that bahan tumisan kita lebih terasa sedap.

4. masukkan sos tiram, masukkan kicap, masak sikit., (agak kekeringan la, tak basah-basah sangat)

5, then baru masukkan air, ikut la nak pekat ke, nak berkuah sikit ke.

6, Masukkan ayam, kacang peas, masak sikit lagi, then tutup api

*leh tambah cili padi kalau nak pedas, boh sebijik2 je kalau blend kang bebudak tak leh makan, kalau nak tambah bawang beso potong bulat-bulat pun boleh.

No comments: