Wednesday, June 16, 2010

Daging burger

Moh kita buat daging burger ek..

Ok, bahan kita perlukan ialah
1. Sebungkus daging kisar
(boleh dapat dalam 5 keping daging burger-kalau kedekut buatlah kecik-kecik, dan nipis dapatlah banyak)
2. dua ulas bawang putih
3. seulas bawang beso sederhana beso
4. serbuk lada hitam
(yang halus dan yang kaso-kalo takder, hentam je mana yang ada, salah satu la)
5. serbuk lada sulah
6. seasoning oil maggi
7. 1 sudu beso sos cili
8. 1 sudu beso sos tomato
9. 1 1/2 sudu beso sos tiram
10. 2 sudu besar kicap manis
11. 2 sudu beso seasoning oil maggi tu
garam secukup rasalah
* serbuk/flakes daun parsley, oregano dan rosemary (yg ni guna serba sikit, tgk dalam pic saya guan sikit je setiap satu saya guna anggaran dalam setengah sudu kecil je)

Ok yang bertanda *ni lelain tambahan saya hentam yang menjadikan daging burger ni, boleh beat burget king punya tau.. tu dia.. tak makan hati tokei burger king kalo baca ni, betul pakcik gebu yang cakap, lebih sedap dari burger king punya.

Ok, caranya,
- basuh dan tapis air daging kisar tu, biar sampai sejat betul air nya, jangan basah-basah tau, saya siap perah lagi.

- blender bawang putih, bawang beso dan *serbuk-serbuk tu semua, guna blender kering untuk bahan kering tu, letak air sikit je.. sesudu dua je, jangan banyak, ni kena ikut, jangan degil, kang berair daging korang acik tatau..

-Kemudian, gaul semua bahan yang tertera kat atas tu semua sekali ke dalam daging kisar, puan-puan, sile guna tangan occay. Serbuk lada hitam dan lada sulah tu korang agak-agak la nak banyak mana.

-Pastu kepal bulat-bulat, pastu leperkan, guna plastik, pastu alas satu persatu setiap keping daging tu, seeoloknya simpan semalama untuk 'tos'kan air daging tu dan supaya dagingnya lebih kental. tapi kalau gelojoh cam kami, terus je bako lepas dah siap tu.

(awas sedikit berair kalau terus bako, bentuk pun tak lawo sebab tak pejal, tapi pedulik hape kan.. janji rasanya sedap, biar rupa buruk tak per)

Okeh, inilah mangsa-mangsa yang menjadi korban kepada resepi daging burger ittew. nak nengok beso klik gambo ek, acik maleh dah upload guna imageshack atau photobucket, ramai beno komplen opis depa block tak leh bukak.

Gaul semua, dan leperkan, (nampak tangan gebu ku?? siap peace occay)

Tadaaa dah siap. rupe memang kureng la sebab gelojoh kan?? terus bako lepas dah buat. yang daging dibuat sehari sebelum tu cantik je membulat, tapi udah ku lupe mengambil gamba. Buat biar besor dari size roti burger tau, sebab ianya mengecut nanti.
Perrghhh taruk salad, timun, tomato, mayonis, sos cili dan sos lada hitam.. terbaekkkk wookkk.. tengok siap cacak bendera malaysia lagi,


Cubelah.. terbaekkkk... senang dan ringkas.

2 comments:

Anonymous said...

Ini merupakan resipi terbaik yang pernah saya jumpa. Thumbs up macam dlm pic tu. Thanks for sharing good recipe. Kak Aida

Anonymous said...

Kenapa sy buat daging tu hancur ketika masak? Ada cara x nak kasi pejal.