Monday, July 26, 2010

Udang masak serai

Tadaaaa


Korban Bahan
1. 1/2 kilo Udang Besar
(tapi acik sapinat sengkek, dia pakai udang kecik je)
2. Serai dalam 5-6 batang
3. Bawang besar dan bawang putih
4. 2 biji cili hidup (cili merah)
5. 7-8 biji cili padi
(ikut la nak pedas sampai kelaur asap kat hidung boh la sekilo)
6. Sedikit santan (sikit je, dalam anggaran satu cawan je)
7. sekeping asam keping
8. sedikit kunyit hidup, kalau takdak, kunyit serbuk pun jadilah..

Cara:
Blend semua bahan, kemudian tumiskan dengan sedikit minyak, masuk santan, asam keping, then masak sampai kekeringan.
pastu masuk le garam, asam keping dan gula. Udang tu jangan lak lupa masukkan, ikut suka korang, nak masak lebih masukkan awal, kalau suka hald cook, nak rasa mansi udang tu masuk masa-masa kecederaan ok.

Dah siap... leh makan dah... senang kan??
(kalau nak kesan lebih hebat, boleh masukkan satu sudu kecil kerisik, jangan banyak sangat, kang rasa rendang pulak)

P/s erkk korang kalau amek resepi kat sini, pastu sedap, pastu emak mertua mintak resepi, leh tak korang gigih sikit, salin balik ke.. edit ke... bahasa saya kat sini tunggang langgang kan?? pastu dah kasi mak mertua sebok sms saya "kak Pnut, mak mertua saya tergelak sampai nak terkencing-kencing baca resepi akak yang saya print sebiji-sebiji bagi dia" ko boleh tak angkat martabat akak ko ni jadi pompuan budi bahasa sikit??? plissss

No comments: