Tuesday, January 05, 2010

Telur Bungkus

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
telur bungkus
* ayam or daging kisar (makcik ni guna daging ayam kisar ramly je ehehe tak koser nak cincang daging or ayam)
* bawang merah bawang putih diketuk, utk di tumis
& sos cili+ sos tiram+lada sulah

cara, tumis bawang-bawang tadi, then masuk ayam kisar, masuk air sedikit, then masukkan sos cili, lada sulah dan sos tiram masak le sampai basah-basah sikit, iktu suka la, nak berkuah, kasilah berkuah) then ketepikan,

pehtu amek telur 3-4 biji, pukul, then masukkan dalam kuali (minyak sedikit je) pehtu lenggangkan atas kuali (aku tatau term apa yang betul, kira kita pusingkan kuali tu sampai jadi lapisan telur tu besar then masukkan daging tadi, pehtu lipat telur tu, kemudian amek pinggan telangkupkan dan dapatlah telur bungkus versi orang malas...eheheheh

Keow Teow Kungfu

Keow teow Kung Foo

Bahan diperlukan:-
1. 3-4 biji bawang putih (lebih pun sedap gak) - ke ketuk-ketuk
2. Bawang merah/bawang besar (dihiriskan)
3. Tepung jagung (2-3 sudu dibancuh dengan sedikit air) ikut kuantiti air rebusan dan juga kepekatan yang kita suka)
4. lada sulah (2-3 sudu, ikut selera kita la..)
5. sedikit sos tiram (optional ni, tak boh pun taper)
6. serbuk pati ayam megi (or kiub ayam) pun ikut suka kita la.. tp biasa kalau serbuk pati ayam tu satu sudu besar cukup la, kalau kiub ayam, separuh pun dah cukup
7. sedikit sos ikan (tader pun taper, tp kalau tader, kureng kick sikit la)
8. sebungkus keow teow (aku guna keow yang halus sikit, utk buat char keow teow tu, sbb yg jenis ni tidak berlalu lembut dan kuat sgt melekat, susah nak uraikan)
9. 5-6 biji telur (dipukul macam nak buat telur dadar tu)
10. udang + ayam + sotong (serba sedikit)
(buang kepalanya dan kepala tu basuh bersih rebuskan dengan 3-4 cawan air atau lebih atau kurang)
11. daging
(rebus jugak supaya cepat lembut-air jangan buang boleh guna untuk kuah jugak, kalau tanak guna pun taper, cukuplah air rebusan udang dah ada..ikut selera kita la. nak guna ari rebusan daging or udang -me-guna dua-dua)
then sayur-sayuran la..cth karot, sawi, bunga kobis, jagung muda, kobis,
garam + gula sesedap rasa + fish ball/fish cake


Caranya:-
1. Mula-mula rebus kepala udang (pic no.1)
2. Pukul semua telur tu, kemudian basuh bersih keow teow, toskan airnya (pic.2)
3. then ambil keow teow sejemput, dan gaulkan dengan dua sudu telur yang di pukul tadi (pic.3)
(tips-sebungkus keow teow boleh dpt dalam 5 keping keow teow di goreng jd cam lempeng tu.) jangan abehkan telur tu, simpan untuk taruk dalam kuah jugak nanti
4. then goreng dengan sedikit minyak, mcm pic 4


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


5. Then prepare la bahan sayur macam pic 1
6. Keow teow dah siap digoreng macam lempeng pic 2
7. Then tumiskan bawang putih. bawang merah tadi, then masukkan sos tiram dalam satu sudu je (kalau sukalah-tak boh pun tak per) then masukkan ayam, daging dan sotong, biasanya lps masukkan bahan mentah dia akan berair sikit, then masukkan lada sulah, garam, sos ikan, gula kiub/serbuk pati ayam ikut selera kita lah, pic 3
8. then masukkan air rebusan udang, dan daging tadi..agak-agaknya, kalau banyak sgt jgn boh semua, kalau sikit, tambah la air sikit, then masuk sayur-sayur yang keras, didihkan sampai empuk - pic 4
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

9. Baki telur yang kita guna untuk goreng keow teow tadi curah masuk dalam kuah tadi,
10. then masukkan udang , biar mendidih then masukkan tepung jagung, ikut suka kita la nak terlalu pekat ke, pekat sikit-sikit je..aku suka biasa-biasa je tak terlalu pekat sangat.
10. tadaaaaaaaa dah siap keow teow kung fu kita...

Potong cili padi boh kicap cair, sadap niiiihhhh

Sunday, January 03, 2010

Makaroni Bakar

Makaroni Bakar
Bahan-bahan

Untuk daging
1. Makaroni (dalam 2 cawan) (rebuslah dulu kannnn)
2. Bawang putih/beso (cincang/potong dadu)
3. Daging kisar cap ramly sebungkus
4. rempah kari daging 2 sudu (bancuh ngan sikit air)
5. Garam and gula

Cara:-
1. Tumis bawang-bawang
2. Masukkan rempah, masak sampai garing tau.. sampai naik minyak, kalo tka naik minyak tak sedap ooo,
3. Dah elok garing, masukkan daging, masukkan air sikit, masak sampai kekeringan, boh garam gula la of course kan..

Sos Putih
Bahan
1. Satu sudu besar butter
2. 2 sudu besar tepung gandum
3. Satu kotak kecik (bebudak minum) susu low fat (fresh milk)
4. Serbuk Lada Hitam, lada sulah
5. Kiub ayam, (sikit je, suku dari kiub tu je)
6. Cendawan butang Hiris/cincang (ikut suka la) <-- ni optional, tak boh pun taper

7. Bawang beso, bawang putih (cincang)

Cara

1. Cairkan butter, then tumiskan bawang-bawang

2. masukkan tepung gandum (masuk kejap je, pastu padamkan api jap, or kalau periuk tangkai, alihkan dari api kejap) (jangan bancuh ngan air masuk je original gitu) (tips, sila kacau dengan whisker ye, supaya tidak berbintil-bintil)

3. Masukkan susu, tambah air sedikit (anggaran sekotak susu tadi la)

4. Masukkan serbuk lada sulah, lada hitam, garam, kiub ayam.

lain-lain bahan

1. telur ayam 4 biji (dipukul)

2. kacang peas/mix vegi/karrot parut/apa-apa la..)

3. Mozarela cheese (diparut)



OK siap tu, sila gaulkan semuanya makaroni yang dah siap rebus, dengan daging tadi, dan white sauce, dengan telur yang dah dipukul, sayur-sayur tadi (mix vegi ke, kacang peas ke) biar basah-basah, berair sikit.

Then bakar selama setengah jam or lebih, suhu bergantung pada oven memasing le, tp pada suhu yang tinggi supaya boleh membakar dan terus melembutkan makaroni tu, mula-mula bakar makaroni tu je dulu, dah agak masak elok, keluarkan kejap, taburkan cheese, and bakar lagi dalam 10-15 minit

okeh meh tgk pic yang sempat saya ambik semalam


Photobucket

Photobucket

Photobucket
ermmm sebelum ni say buat guna cara taruk daging kisar dengan rempah kari tu je, and guan telur dan susu cair, tapi dengan cara saya suka-suka hati campru white sauce tu, rasanya jauh lebih enak...eheheh