Friday, January 22, 2010

Ayam Madu Mak Pnut



NAMA RESEPI : AYAM MADU MAK PNUT

Bahannya
Kepak ayam (4-5 ketul)
Peha Ayam (4-5 ketul)
atau boleh guna setengah ekor ayam dipotong)
2-3 ulas bawang putih
1 inci halia (dua bahan ni tumbuk lumat)
3 sudu cili sos
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap
3-4 sudu madu
sikit serbuk lada sulah,
sikit serbuk lada hitam (sedap pakai yang kasar-kasar)

*optional kalau ada le..takder tak payah..
serbuk daun rosemary
ni panduan je, korang leh tambah atau kurang apa-apa sesuka hati..ehehe

gaul semua bahan, dan perap kejap, tambah air sikit dalam suku cawan...biar berair sikit (tak payah garam, sos tiram, sos cili, dan kicap tu dan masin-masin..)
kemudian bakar dalam oven selama 40-60 minit, ikut oven memasing, suhu kuat 200 celcius.. sambil bakar, balik-balik ayam, dan siram dengan lebihan ari perapan ayam tadi...

*tips-
- Kalau oven biasa, mgkn masa membakar lebih lama, dan suhu mungkin kena lebih tinggi
- Kalau nak jimatkan masa membakar, sebab kalau oven biasa-biasa lambat nak masak ayam ni, korang boleh kukus kejap ayam ni...then bakar balik..jadi jimat sikit masa membakar, masa bakar siram-siram air baki perapan tadi, tp kalau cukup masa, tunggu je bako lama sikit
- boleh gak buat makan dengan nasi ayam, atau buat kuah chicken chop, buat makan ala chicken chop, pastu makan ngan mashed potato, atau kentang goreng.
- kalau tader oven, boleh juga, balut dengan aluminium foil, then bakar atas kuali leper. (tak pernah buat, ape kata korang try test... hiks..)
- kalau aluminium foil pun tader,oven tader... ermm korang goreng je la ayam ni.ehehe

Wednesday, January 20, 2010

Kerabu Telur


KERABU TELUR
5-6 biji telur (dipukul dan goreng dadar, nipis-nipis, jgn tebal-tebal)
3-4 biji limau kasturi
cili padi (potong-potong)
sekuntum bunga kantan (saya guna separuh je)
daun kesum
(ikut suka la, kalau suka banyak letak banyak, kalau tak suka, letak 7-8 tangkai pun cukup)
sotong dan udang (direbus dulu)
tomato sebiji (hiris-hiris dadu)
bawang beso (hiris)
sedikit sos ikan
garam dan gula
sedikit belacan, dibakar sikit atas api (potong belacan dan cucuk dengan garfu dan tala kat api kejap)
*kalau suka boleh juga hiris nipis-nipis kacang panjang atau kacang botor tu masukkan sekalik

Caranya
Telur dadar tadi digunting-gunting
sotong dan udang tu pun gunting juga, agak sesedap rasa
daun kesum, bunga kantan hiris nipis..
hancurkan belacan
pastu gaulkan semuanya perah limau kasturi, masukkan sikit sos ikan, garam dan gula..
taddaa siap..makan le..kompem mudah dan senang..

selamat mencoba..