Lemon Rosemary Chicken Pnut
Bahan
1. Seekor ayam (anggaran berat 1.5kg camtu le yg sesuai-mine semalam 1.6kg)
2. Serbuk Lada Hitam (yg kasar-kasar-beli kat kedai bakery supply best)
3. Rosemarry (benda ni ala-ala jintan manis tu) ada jual kat kedai bakeri gak
4. 4 Ulas bawang putih
5. 2 biji lemon (perah ambil airnya)
6. Minyak (patutnya minyak zaitun, tp gue takder beb, hentam minyak jagung+minyak bijan sikit) camour ngan mentega gak sikit)
7. garam. (ini je semua resepi asal gue jumpa) ni pulak addtional gue mereka cipta sendiri
8. Dua sudu madu
9. 2 sudu sos tiram
10. sedikit halia
11. satu sudu sos cili
Cara buatnya
* Tumbuk bawang putih, halia, dan rempah rosemarry tu (erkk rempah ke?)
kemudian gaulkan dengan semua bahan lain dan perap ayam sekejap, lagik lama lagik best. dua tiga jam ke..
* Pastu bakar pada suhu 200 darjah celcius (my oven la..korang nye adjust la..)
okeh keterangan gambar
1. Romemarry Whole tu dgn serbuk lada hitam (kasar best ala Kenny Rogers gitu)
2. Tumbuk bawang putih, halia dan rosemarry
3. Gaul bahan tumbuk dengan minyak + madu + sos dan mentega
4. Ni madu asli occay (laki gue pembeli yang mudah bersimpati dengan penjual, org jual madu ni pun dia beli, tapi tak pernah dia telan pun, mujur bini dia rajin baut resepi-resepi pakai madu, maka luak le jugak madu ni)
5. Ayam diperap (masa ni baru gaul ngan perahan lemon) nampak kentang dan lemon tu, kentang tu umpama aksesori tambahan, eheheh rebus kentang kejap, agak lembut, then rebus lemon gak kejap pastu sumbat masuk dalam ayam tu.
6. ayam ready masuk oven, ikat kaki dia supaya lebih seksi ayam tu hiks.. part ni daling i cakap, "mama kejam, tak hormat jenazah..hahahaha"
Tadaaaa siap beb, rasanya...perrggghhh sendiri coba la ye..kompem sedap weii, kalah Kenny Rogers tu, try la Pnut Rogers ni sadap.. Nampak umat berkain pelikat sebelah ayam tu?? ya, itulah my darling, tak sabo nak potong, sebab dia ngan Najmi tak tahan bau ayam di panggang tu sungguh harum.. elok je keluar oven, terus pegang pisau..tengok siap pegang pisau tu.. hiks..tp sori beb, ayam ni lebih mudah guna gunting je..hahahah maka mama gak yang rasmi dulu, sbb mama dah pegang gunting..ahaks..
ok puan-puan selamat mencoba... enak gak ni makan ngan nasi ayam.. erkkk saper tader oven tu pi beli oven cecepat, leh buat sendiri.. kompem anak-anak suka.. dan baki ayam tak abeh, terutama part dada tu, boleh buat sandwich. balik karang saya try buat sbb baki masih ada lagi, nanti-nanti kita tengok sandwich ayam Mak Pnut pulak ye... yipppaaaa...
Tips, badan ayam tu lap dengan tuala kasi kering betul baru bahan-bahan tu melekat..