Pajeri Nenas
Okeh Bahan dia
Ananas comosos (nenas la..apa lagi.)
Bawang beso + Bawang putih + halia
(Bahagi dua, satu hiris-hiris, satu lagi untuk blend)
3 sudu rempah kari daging babas
dua sudu kerisik
santan satu mangkuk jangan banyak sangat, (agak-agak dalam 2 cawan udah le)
Bahan tumisan selain bawang-bawangan, ialah bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis.
Caranya
1. Blend bawang-bawang dan halia dengan rempah kari, curi sikit santan korang tadi tu, dan campur air sedikit agar pemblenderan lebih sempurna.
2. tumis segala neka bahan tumisan
3. masukkan bahan blend, dan masukkan kerisik.
4. boh la garam secukup rasa, masak sampai naik minyak dan rempah garing seeloknya.
5. masukkan santan, pastu masukkan nenas, masak sampai pekat, pastu leh tambah gula sikit untuk aura manis-manis tu, tapi kalau guna nenas madu cam chef, gula boh sikit je, sebab nenas tu manis.
*Untuk makluman, pajeri nenas ni sedap simpan sehari semalam esoknya makan baru sodap
No comments:
Post a Comment