Tuesday, January 05, 2010

Keow Teow Kungfu

Keow teow Kung Foo

Bahan diperlukan:-
1. 3-4 biji bawang putih (lebih pun sedap gak) - ke ketuk-ketuk
2. Bawang merah/bawang besar (dihiriskan)
3. Tepung jagung (2-3 sudu dibancuh dengan sedikit air) ikut kuantiti air rebusan dan juga kepekatan yang kita suka)
4. lada sulah (2-3 sudu, ikut selera kita la..)
5. sedikit sos tiram (optional ni, tak boh pun taper)
6. serbuk pati ayam megi (or kiub ayam) pun ikut suka kita la.. tp biasa kalau serbuk pati ayam tu satu sudu besar cukup la, kalau kiub ayam, separuh pun dah cukup
7. sedikit sos ikan (tader pun taper, tp kalau tader, kureng kick sikit la)
8. sebungkus keow teow (aku guna keow yang halus sikit, utk buat char keow teow tu, sbb yg jenis ni tidak berlalu lembut dan kuat sgt melekat, susah nak uraikan)
9. 5-6 biji telur (dipukul macam nak buat telur dadar tu)
10. udang + ayam + sotong (serba sedikit)
(buang kepalanya dan kepala tu basuh bersih rebuskan dengan 3-4 cawan air atau lebih atau kurang)
11. daging
(rebus jugak supaya cepat lembut-air jangan buang boleh guna untuk kuah jugak, kalau tanak guna pun taper, cukuplah air rebusan udang dah ada..ikut selera kita la. nak guna ari rebusan daging or udang -me-guna dua-dua)
then sayur-sayuran la..cth karot, sawi, bunga kobis, jagung muda, kobis,
garam + gula sesedap rasa + fish ball/fish cake


Caranya:-
1. Mula-mula rebus kepala udang (pic no.1)
2. Pukul semua telur tu, kemudian basuh bersih keow teow, toskan airnya (pic.2)
3. then ambil keow teow sejemput, dan gaulkan dengan dua sudu telur yang di pukul tadi (pic.3)
(tips-sebungkus keow teow boleh dpt dalam 5 keping keow teow di goreng jd cam lempeng tu.) jangan abehkan telur tu, simpan untuk taruk dalam kuah jugak nanti
4. then goreng dengan sedikit minyak, mcm pic 4


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


5. Then prepare la bahan sayur macam pic 1
6. Keow teow dah siap digoreng macam lempeng pic 2
7. Then tumiskan bawang putih. bawang merah tadi, then masukkan sos tiram dalam satu sudu je (kalau sukalah-tak boh pun tak per) then masukkan ayam, daging dan sotong, biasanya lps masukkan bahan mentah dia akan berair sikit, then masukkan lada sulah, garam, sos ikan, gula kiub/serbuk pati ayam ikut selera kita lah, pic 3
8. then masukkan air rebusan udang, dan daging tadi..agak-agaknya, kalau banyak sgt jgn boh semua, kalau sikit, tambah la air sikit, then masuk sayur-sayur yang keras, didihkan sampai empuk - pic 4
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

9. Baki telur yang kita guna untuk goreng keow teow tadi curah masuk dalam kuah tadi,
10. then masukkan udang , biar mendidih then masukkan tepung jagung, ikut suka kita la nak terlalu pekat ke, pekat sikit-sikit je..aku suka biasa-biasa je tak terlalu pekat sangat.
10. tadaaaaaaaa dah siap keow teow kung fu kita...

Potong cili padi boh kicap cair, sadap niiiihhhh

1 comment:

ikhlaskahaku? said...

aduh... tepung jagung kene bancuh dulu sebelum masukkan ke? tak tau pon