Friday, January 01, 2010

Kebab Ayam



Okeh mari kita lihat bahan-bahan untuk buat kebab versi Mak Pnut

Kebab Mak Pnut
1. 1 bungkus ayam kisar Ramly
2. 2@3 keping daging ayam burger
3. 3 ulas bawang putih
4. 1 labu bawang besar (potong dadu)
5. 1 ketul kiub ayam meggi
6. Sedikit lada hitam (serbuk)
7. sedikit lada sulah
8. 2@3 sudu soso cili
9. 1 susu besar sos tiram
10. 1 sudu seasoning oil meggi (ala..selalu org goreng burger boh tu)
*no.10 ni optional, tak boh pun takper, umah gue ada stok, gue boh le..)
* Tambahan, daging ayam lebihan Lemon Rosemarry Chicken tu.

Sayuran
* Mix vege
* Salad
* Timun
* Kobis
* Mayonis (erkk kategori sayuran ke?? hentam je la..eheh)

Cara
1. Tumis bawang putih dan bawang beso sampai kekuningan
(bawang beso dari sebiji tu ambik suku je)
2. Kemudian masukkan sedikit air (anggaran setengah cawan) dan masukkan daging ayam tadi tu masak sampai kurang sedikit air tadi.
3. Masukkan kiub ayam, lada sulah, lada hitam, sos tiram, dan seosing oil tu.
4. Masak lagi sampai agak basah sedikit je, kemudian masukkan sos cili, mix vege, baki bawang dadu tadi, masak lagi jangan sampai terlalu kering, then masukkan lebihan ayam Lemon Rosemarry Chicken tu, gaul-gaul biar sebati.

Ok dah siap, sejukkan sekejap then gaulkan dengan mayonis, dan sayuran kobis tadi

dah siap, letakkan salad dan timun dipotong nipis dalam belahan roti pita @ sosej, then isikan dengan inti daging kebab kita yang sempoi itu tadi.. then pipe kan dengan sos cili, sos lada hitam dan mayonis, (ni nak kasi lebih ummmpphh je, tak der pon tak per, dah sedap dah...makan gitu je..)

simple je resepinya tp mabeles ouls... cobalah...

*note-saya guna sos lada hitam seperti pic di bawah ni from singapore, jenama SingLong (ada logo halal la of course) sos nya sedap banget, kena beno ngan tekak kami anak beranak, harganya mahal jugak sebotol tu RM6.00 lebih, tapi berbaloi la sedap.. beli kat Car*four, tempat lain tatau le ada tak, sebelum ni dah try byk jenis, Life la. Meggi la..Kimball la..tp ini yang paling sedap..

Okeh tengok gambo lak..

Pic last tu, gaulkan kobis-kobis dengan mayonis
yummy!!!!

1 comment:

Anonymous said...

mm hebat hebat betul resipi mak. Jutaan terima kasih diucapkan. kak aida