Wednesday, November 11, 2009

CEKODOK SARDIN




cucoq sardin / cekodok sardin versi Mak Pnut.

1 tin Sardin
(suke banyak boh tin beso, kalau takat 3-4 org makan setin sederhana bereh dah..
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
Bawang dihiris cam buat cucur udang tu
2 biji kentang sederhana beso
potong dadu-cam buat inti karipap pastu rebus kejap, kasi gebu dan lembut)
sedikit garam

*Optional
('jajan' boleh boh sekali-kalau tader tak boh pun taper)
- carrot (sagat-sagat-cam buat inti popia)
- daun bawang
- cili merah

Cara:
- gaul semua bahan tu dengan sedikit air, cam biasa buat cekodok jagung/udang
(masuk sekali sardin tau, tuang sos sardin, jgn hancurkan sardin, biar sekor-sekor, masa nak gaulkan tu tekan-tekan je sikit kasi pecah-pecah sardin tu, bior ada rasa-rasa ketulan sardin tu..nyaman beb..)

- pastu goreng le dengan minyak panas cam besa, huii takkan kena kabo ye dak..mesti nak goreng, takkan baut kukus lak.. :D

Nota :-
tepung tu, kalau korang tader tepung naik sendiri, boh je 3 cawan tepung gandum, tambah sikit soda bicabonat sikit, dan baking powder sikit (agak2 dalam 1/2 sudu teh je)
tp mudahnya pakai tepung naik sendiri, lembut dan sedap je.

rasanya sangat best dimakan panas-panas. tak tau nak cerita cemana. kompen sedap

No comments: