Friday, November 06, 2009

SOSEJ BUN ROLL







SOSEJ BUN ROLL (Ori resepi by Kak Liza-TQ akak)

Bahan A
500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
70 gm gula
1 paket ibu roti [11 gm]
1 s/k pelembut roti [optional]
1 biji telur
1/2 s/k garam

Bahan B
250 ml air
80 gm majerin

Bahan C
sosej
bijan
kuning telur
majerin

Cara
1. Masukkan dan gaulkan rata semua bahan A.
2. Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati.
3. Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4. Bahagikan adunan pada 60 gm setiap dan buatkan bulat2. Ketepikan.
5. Ambil 1 doh dan gelek supaya menjadi panjang (macam kopok lekor) dan lilitkan dikeliling sosej
6. Perapkan sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7. Sapukan dengan kuning telur dan taburkan sedikit bijan.
8. Bakar dalam suhu 200'C selama 20 -25 minit atau sehingga kuning keemasan.
9. Keluarkan dan sapukan majerin untuk kelihatan berkilat dan menarik.
8. Keluarkan dan sapukan majerin pada roti yg telah masak.

KUNG POA CHICKEN


AYAM KUNG POA
Bahan
isi ayam (amek kat dada, potong-potong la, jgn beso sgt, jgn kecik sgt)
tepung jagung
garam sikit and lada sulah
(semua bahan ni digaul-gaul dan goreng, kemudian toskan)

Kuahnya
Bawang putih bawang besar (ketuk-ketuk untuk tumisan)
Bawang besar kuning tu, potong dadu
capsicum
gajus (digoreng dulu, kalau tader, belasah je gajus paket yang boleh terus kunyah tu)
cili kering (digoreng gak kasi garing sikit angkat dan tos)
kacang peas
sos tiram
cili sos
tomato sos
tepung jagung (bancuh dengan sikit air untuk pekatkan kuah)

Caranya
tumis bawang putih + bawang beso
then masukkan sos tiram, masak kejap, then masukkan cili sos dan tomato sos
masak sampai naik minyak, masukkan air sikit
then masukkan capsicum
then masukkan gajus, cili kering, tuang bancuhan tepung jagung ngan air tadi
(ini just utk pekatkan kuahnya, kalau tak suka, tak yah boh pun tak per)
then masukkan ayam, gaul-gaul..

Donut




Donut ni sedap, tak keras walau dah sejuk..
tapi kalau korang buat jadi keras, maka tak terrer la korang.hahaha jgn mareeee..


resepi donut member forum kasi
DONUT

Bahan-bahan:

20 g yis basah (fresh yeast) - kalau guna yis kering segera sebyk 6 g saja tapi best yis basah
125 ml susu segar suam
25 g mentega } dicairkan
2 kuning telur
250 g tepung gandum
1-2 sudu besar gula castor
minyak utk menggoreng
gula castor secukupnya utk taburan

Cara membuat:

Campurkan yis dgn sedikit susu, kacau. Kemudian masukkan baki susu, mentega, kuning telur dan gula, kacau sebati.
Ayakkan tepung ke dlm mangkuk adunan yg lain, curahkan campuran yis tadi di tengah2 tepung kemudian gaul sebati
Uli adunan sehingga menjadi doh yg licin (tidak melekat dijari) kemudian masukkan doh kedlm mangkuk besar, tutup dgn cling film selama 1 jam
Kemudian uli semula dan canai menjadi setebal 2 cm
Ambil penerap bulat, terap hingga habis
Biarkan donut tadi atas dulang yg telah disapu dgn sedikit minyak dan biarkan selama 20-30 min
Goreng sehingga keperangan dgn api perlahan
Angkat dan toskan minyak nya bila sejuk bolehlah digaul kan dgn gula halus