Friday, November 06, 2009

KUNG POA CHICKEN


AYAM KUNG POA
Bahan
isi ayam (amek kat dada, potong-potong la, jgn beso sgt, jgn kecik sgt)
tepung jagung
garam sikit and lada sulah
(semua bahan ni digaul-gaul dan goreng, kemudian toskan)

Kuahnya
Bawang putih bawang besar (ketuk-ketuk untuk tumisan)
Bawang besar kuning tu, potong dadu
capsicum
gajus (digoreng dulu, kalau tader, belasah je gajus paket yang boleh terus kunyah tu)
cili kering (digoreng gak kasi garing sikit angkat dan tos)
kacang peas
sos tiram
cili sos
tomato sos
tepung jagung (bancuh dengan sikit air untuk pekatkan kuah)

Caranya
tumis bawang putih + bawang beso
then masukkan sos tiram, masak kejap, then masukkan cili sos dan tomato sos
masak sampai naik minyak, masukkan air sikit
then masukkan capsicum
then masukkan gajus, cili kering, tuang bancuhan tepung jagung ngan air tadi
(ini just utk pekatkan kuahnya, kalau tak suka, tak yah boh pun tak per)
then masukkan ayam, gaul-gaul..

No comments: