Tuesday, August 17, 2010

Pengat Pisang

Pengat Pisang


Bahan
7-8 biji Pisang (dipotong serong-serang, jangan nipis sangat, jangan tebal sangat
(sedap pisang Abu yang masak, jangan terlalu ranum, kang lembik sangat)
3 cawan santan sederhana pekat (kalau suka lemak, pekatkan)
segenggam sagu (rendam dalam sedikit air bagi kembang
Sedikit gula merah (untuk pengat berwarna 'brown sikit)
(masak dengan sedikit air, tapis ambil air gulanya)
Satu senduk gula putih
Daun pandan untuk wangikan pengat
secubit garam (utk effect rasa lemak manis masin sikit) sikit je jgn banyak,

Caranya
1.Masak pisang dengan santan, dan gula merah, serta gula putih, masukkan daun pandan sekali.
2. Bila hampir masak pisang boleh masukkan sagu yang direndam tadi (tapis, ambil sagu je, jangan ambil airnya sekali)

1 comment:

Anonymous said...

mmmm sedap dan berkhasiat