Thursday, November 19, 2009

PI TEE

PIE TEE

(boleh buat sarung byk-byk simpan bekas kedap udara)



Acuan nye


Bahan untuk bancuhan tepung
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung ubi
1 cawan tepung jagung
2-3 sudu tepung beras
sebiji telur
air secukupnya.

Cara dia Versi orang yang nak mudah macam ahkak le kan..
Masuk je semua bahan dalam blender, masuk air sikit, blend je..
confirm halus mulus bancuhan tepung korang

then goreng la, celup acuan dalam bancuhan, dan rendam dalam minyak panas dalam kuali.(alaa macam buah kuih ros/kuih loyang/kuih goyang tu)
(adunan ni jangan likat sangat, jangan cair sangat)
kalau pekat sangat nanti tebal dan liat sikit, kalau cair sangat, kang tak lekat dicelup ke acuannya.

Okeh bahan inti sumbatnya
Karot sebiji yang besar tau.kalau kecik dua biji la
sengkuang sebiji (sederhana besar)dua bahan ni di parut
taugeh agak-agak la kan..
semua ni dicelur dengan sedikit garam

ayam kisar ramly tu sebungkus (kalau tak der, guna dada ayam, cincang)
telur hancur (scramble egg)(2@3 biji telur)
isi udang, gunting-gunting isi udang tu
separuh kiub ayam
sedikit lada hitam
sedikit lada sulah
bawang putih sebiji
garam

Cara
tumis bawang putih
then masukkan ayam kisar, udang masukkan air sikit je..jgn byk
then masukkan kiub ayam, lada hitam dan lada sulah, masak sampai kekeringan

sos cili (sama cam sos cili nasi ayam)
sedikit cili besar merah tu (jangan yg jenis berkilat, tak sedap)
sebiji bawang putih
sesudu perahan limau nipis
garam dan gula
dua sudu sos thai,
sesudu sos cili
sedikit air,

Cara dia masak semua bahan tu sekejap

dah siap tu gaulkan semua bahan dicelur, dengan scramble egg tadi dan sumbat dalam sarang pie tie tadi..dan time nak makan tuang sos cili, kru-kruppp sedap rangup..

1 comment:

Anonymous said...

akak copy this recipe...tapi entah bila nak buat. Simpan je dulu.

Kak Chik