Puding roti - full entry kat MY BLOG
Mari kita saksikan
Puding Roti Daging
Untuk Daging
1 labu bawang besar (sedap guna bawang holand,guna suku untuk cincang, selebihnya dadukan)
2 ulas bawang putih
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar lada hitam (jenis kasar, tp sy maybe letak lebih kot, ni anggaran je)
1 biji kentang (yg besar, dadukan)
*7-8 biji cendawan butang (hiris-hiris)
*1 biji tomato (buang biji dan potong dadu)
1 tin kecil kacang peas
1/2 kiub ayam
daging kisar (kalau ramly dia jual keping2 kan, saya guna 1 keping, tapi rasanya kalau buat 2 keping pun ok gak)
sedikit mozarela cheese
Caranya
1. tumiskan bawang besar dan bawang putih
2. masukkan sedikit air, dan rempah kari
3. masukkan lada sulah, lada hitam
4. masakkan sampai rempah garing, dan naik minyak.
5. masukkan air dan masukkan kentang dadu
6. kentang agak lembut, masukkan daging kisar
7. elok masak daging dan kentang, then masukkan bahan lain, cendawan, tomato, kacang peas, bawang,
dan kiub ayam)
8. jangan biar bahan ni terlalu dry, biar basah-basah sikit
siap!!
untuk rotinya
4 biji bun burger (atau roti gardenia 10-12 keping kot)
1 cawan susu cair
1 cawan air
sedikit lada sulah dan garam
4 biji telur (2 biji untuk adunan roti, 2 biji lagi pukul untuk tuang atas puding nanti)
caranya
1. Roti burger tu gunting-guntingkan.
2. susu cair, 2 biji telur, air dan lada sulah dan garam satukan kacau-kacau
3. kemudian tuang bancuhan tu dalam roti yang dah siap potong..
(masa ni kena adjust sikit, jangan masukkan bancuhan sekaligus, agak-agak dengan roti.. agak-agak roti basah semua ok la jangan sampai terendam byk sangat, nanti terlalu cair, tak sedap, kalau sayang, ada roti lebih, masukkan)
4. amek loyang oleskan dengan majerin agar tak melekit
(better guna jenis loose, yang boleh kita keluarkan nanti) kalau takder guna loyang biasa je la, saya tukang kek jadi loyang banyak jenis.. :-)
5. lapisan pertama letak separuh adunan roti tadi, kemudian lapiskan dengan daging tadi, kemudian letak lapisan roti pula, then lapisan sekali lagi adunan daging lagi sekali kat atas.
6. pukul 2 biji telur tadi dan tuang ke atas adunan puding tadi dan bakar dalam oven
guna api atas dan bawah, api bawah saya set 180, dan api atas saya set 150 je, tak mau daging tu kering sangat.
7. bakar lebih kurang 30-40 minit, then keluarkan taburkan mozarela cheese dan bakar lagi dalam 8-10 minit.
tadaaa siap...
*mozarela cheese beli kat bakeri shop, yang jenis satu ketul tu nak guna parut, saya tak suka beli yang kat hypermarket, sebab cheese dia tak 'bertali' tak syiok.. lagipun murah lagi yang cheese block ni.. seketul dalam 8-10 ringgit. boleh guna byk kali.
*bahan tambahan macam kacang peas, cendawan, tomato tu optional, tak bubuh pun takper, saya ni ala-ala abehkan stok bahan.
Maka... selamat mencoba...
2 comments:
Kak sory ganggu, lari topik ni.. Pasal homemade daging burger. Rasa memang terbaek, tp knapa ia hancur ketika masak? Da cara x?
lepas dah siap buat tu, simpan dlm peti ais, bekukan at least semalaman... atau lebih... baru cungg....
kak pnut
Post a Comment